Waarom ik Consularis ben.

Wouter Jansen, een collega-ondernemer met wie ik heb samengewerkt rond de ontwikkeling en marktintroductie van “365 Shield” bedrijfskleding voor de bouw, vroeg me of het iets voor mij was, Consularis worden.

Hij moest me eerst uitleggen wat dat was, Consularis.

Zijn korte antwoord was; “een soort MKB-commissaris”.
En legde vervolgens uit “een ervaren directeur of oud-directeur van een MKB-onderneming, die collega-ondernemers met raad en daad ter zijde staat. Iemand waarmee een MKB-ondernemer kan sparren bij belangrijke beslissingen en van gedachten wisselen over de strategie van de onderneming”.
Dat sprak me aan. Uit eigen ervaring wist ik dat het goed is, om je ideeën en je twijfels met iemand te kunnen bespreken. Maar dat het ook best lastig is iemand te vinden die onafhankelijk is en die jouw situatie als MKB’er begrijpt en jouw taal spreekt.

 

 

Na een kennismakingsgesprek met twee andere Consularissen heb ik me vervolgens aangesloten bij Stichting de Consularis. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder, maar ik ben Wouter nog altijd dankbaar voor zijn advies. Consularis zijn is een prachtig vak en stichting De Consularis vormt een krachtig netwerk van inspirerende collega’s. Om ervaringen en inzichten uit te wisselen, bijvoorbeeld tijdens een intervisie bijeenkomst. Maar ook onder het genot van een rondje golf of een gezamenlijke zeiltocht. Of tijdens een Trefpuntbijeenkomst waar we met een kleine groep gasten van gedachten wisselen over een actueel ondernemers thema. Praktisch, bij een onderneming waar dat vraagstuk speelt. Zo leren we van elkaar en helpen we de gastheer/-vrouw ondernemer.

Maar het mooiste is toch het werk als Consularis.

Je bent geen adviseur in de klassieke zin en ook geen Commissaris met formele bestuurders verantwoordelijkheid. Maar een raadgever zonder zakelijke of financiële belangen. Betrokken maar onafhankelijk. Dat zorgt ervoor dat een ondernemer vrijuit met je kan praten – en omgekeerd.
Mijn eigen “Consularis avant la lettre” Constant van Gestel zei het ooit eens zo: “Ik weet het ook niet, maar op een andere manier. Dus komen we er samen wel uit.”
Het is fantastisch collega-ondernemers te helpen, en tegelijk ook zelf steeds weer nieuwe inzichten en ervaringen op te doen.

Ook Consularis worden? klik hier om contact op te nemen.

Er zijn 11 consularissen met expertise op het gebied van SB: Strategie & Beleid

Andere thema's van

 • Bedrijfsgeheimen beter beschermd

  HR: HRM / Personeel & Organisatie,

  Vanaf 23 oktober 2018 is de nieuwe wet bescherming bedrijfsgeheimen (WWB) van kracht.

  Lees meer
 • Succesvol vernieuwen door “open-innovatie”

  IP: Innovatie & Productontwikkeling,

  “Open-innovatie” door samenwerking met andere bedrijven helpt om innovatie sneller en succesvoller te realiseren.

  Lees meer
 • Wat als u iets overkomt ?

  RC: Reorganisatie & Crisismanagement,

  De vraag “wat als mij iets overkomt?” wordt soms gesteld. Maar het antwoord wordt naar volgend jaar geschoven en het jaar daarop etc.…….Tot het je treft.

  Lees meer